Rätt lufttryck till bilen

Att känna till vad just din bil ska ha för lufttryck är bra. Det ger dig flera fördelar. Dels så maximeras däckens prestanda och sedan så är fordonet säkrare att köra om det har rätt tryck i däcken. Se till att minst en gång i månaden kontrollera lufttrycket på varje hjul. Gör det även om du ska resa långt. Se även till att du kontrollerar trycket på reservhjulet!

Har du fel lufttryck, så kan greppet minska och bromssträckan kan öka. Dessutom kan däcken komma att bli skadade så väl som fälgarna och det gör även att du får en högre bränsleförbrukning.

Det finns ofta ett rekommenderat lufttryck för din bils däck och det skiljer sig gärna åt för fram och bakdäck.

Skaffa egen tryckluftskompressor

Självklart kan du åka till en verkstad för att kontrollera trycket, men det är inte fel att ha en egen tryckluftskompressor hemma. Det gör att du kan fylla på luft när du än behöver i dina däck! 

Korrekt lufttryck för ditt fordon bör stå i bilens instruktionsbok. Det brukar även finnas info om det på bilens insida, som vid förardörrens stolpe eller vid insidan av tanklocket. 

För att kontrollera lufttrycket på dina däck så behöver du en lufttrycksmätare eller använda den utrustning för luftpåfyllning som du hittar på däckverkstäder och bensinmackar, eller så skaffar du dig helt enkelt en egen tryckluftskompressor. Den kan du dessutom välja storlek på så att du en som passar dig och ditt fordon.

11 Dec 2017