Skydda bilen mot rost

En bubbla i lacken eller en rödbrun strimma längs hjulhusen sådana tecken ska du vara uppmärksam på, för det kan vara då att din bil är på väg att rosta sönder. I Sverige är det ett kalltklimat och det orsaker en hel del exteriöra skador så som rost. Sedan kan det så klart även rosta i balkar och annat. Men hur förebygger man rost då? Jo, det kan man göra genom att tvätta bilen. 

Förebygg rost genom att tvätta

Det kan kännas tröstlöst att tvätta bilen på hösten och vintern då den snabbt blir smutsig igen. Men att göra rent bilen regelbundet är ett bra sätt att göra den mindre rostbenägen. Med tvätt av bil får du bort grus, salt och andra partiklar som innehåller frätande ämnen som bidrar till att karossen korroderar.

Vad gör du om det redan börjat rosta?

Om bilen redan börjat rosta går det ibland att göra något åt det. Ett vanligt problem är det som heter galvsläpp. Det innebär att lacken bubblar upp och spricker så att det bildas ytrost på plåten under.

Detta går att lösa med ett finkornigt sandpapper, exempelvis ett våtslipark, för att slipa området tills färgen och rosten inte längre syns. Maskera runtomkring rosten med tejp så att du inte skadar resten av lacken. Slipa området jämnt tills det är metallfärgat och rengör med aceton så att all smuts försvinner. Pensla sedan på rostskyddsprimer och följ instruktionerna på burken. Använd därefter ett än mer finkornigt sandpapper och lägg på den grundlack du ska använda. Ovanpå det applicerar du till sist klarlack.

9 Sep 2019