Vad har du för bilförsäkring?

Det är lag på att din bil ska vara försäkrad. Det är inte för din skull det är så, utan för andra trafikanters skull. De skador du kan komma att orsaka måste kunna täckas på något sätt och med en giltig trafikförsäkring så slipper du bli ersättningsskyldig. Skulle du missa att försäkra ditt fordon kommer istället trafikförsäkringsföreningen att skicka en faktura, och det blir dyrt! 120 kronor per dygn ungefär. Det enda sättet att inte behöva betala försäkring på sin bil är genom att ställa av den, och då får den inte heller köras. 

Det finns många olika försäkringsbolag

Premierna kan skilja sig en hel del mellan de olika bolagen, och också mellan de olika nivåerna man väljer. För dig som vill ha ett fullgott skydd så är det helförsäkring som gäller. Du får då ersättning vid de allra flesta olika typer av skador på din bil. Har du en bil som inte är värd särskilt mycket pengar så är det bästa alternativet antingen en halvförsäkring, eller en ren trafikförsäkring. Jämför här om du vill veta mer om olika former av försäkring, vad de täcker och hur du enklast hittar rätt försäkring för din bil. 

Har du råkat ut för en olycka? 

Om du har krockat med en annan bilist ska du först och främst ta uppgifter från den andre föraren. Skriv av körkortsnummer, och registreringsnummer på bilen. Ta också reda på vilket försäkringsbolag den andre har. Rita sedan upp på ett papper hur du anser att olyckan gått till, och om ni båda är överens om förloppet skriver ni båda på denna skiss. Ring sedan ditt eget försäkringsbolag som kommer att sköta resten. 

18 Mar 2019